• Адреса: Івано-Франківська обл., м.Болехів, вул.Замкова,14

  • Контакти: 099 341 45 55
    plhc@ukr.net

Поєднання освіти та науки  в коледжі.

Поєднання освіти та науки в коледжі.

  • 13-05-2021, 17:16
  • Новини
    Третя неділя травня в Україні присвячена Науці. Так триває з 1997 року відповідно до Указу Президента. У цей день вшановують науковців, їх видатні досягнення та відкриття.   Щоб бути конкурентоспроможними в сучасному світі, необхідно мати належну освіту та розвивати науку.
     У Прикарпатському фаховому коледжі лісового господарства та туризму під керівництвом академіка Лісівничої академії наук України, доктора біологічних наук, директора коледжу  Черневого Ю.І. та академіка Лісівничої академії наук України, віцепрезидента ЛАН України, доктора біологічних наук, професора  Третяка П.Р. студенти проводять   наукові дослідження. Здебільшого це питання традиційної та загальнобіологічної продуктивності лісів,  а також   екологічних функцій деревної та чагарникової рослинності. 
   Студенти коледжу неодноразово ставали переможцями і призерами наукових конференцій, які проводили університети України, де виступали із доповідями про динаміку росту та біометричні характеристики карпатських лісів. Впродовж останніх п’яти років вивчали гідрологічну роль лісу, тобто спостерігали, як під впливом різних деревостанів змінюється рівень води в ґрунтах.  Останнім часом ведуться спостереження за диханням, транспіраційною функцією  дерев та ґрунтів. Підсумки цих досліджень вже опубліковані у збірнику «Наукові праці Лісівничої академії наук України», випуск 21. Авторами статті  «Матеріально-енергетичний вплив лісової рослинності на довкілля» є  П.Р. Третяк та Ю.І.Черневий.
     Зокрема, з жовтня   минулого року розпочато послідовні дослідження транспіраційної функції дерев у зимовий період. Вже є цікаві результати: було виявлено, що упродовж холодного періоду вічнозелені види дерев здатні транспірувати вологу, а отже продукувати кисень і впливати на навколишнє середовище (дерева туї західної і тиса ягідного здатні випаровувати до 50 кг води на м2, а сосни кедрової - до 100 кг на м2). 
  

   Від щирого серця вітаємо Юрія Івановича та Платона Романовича з професійним святом – Днем науки в України! 
Бажаємо творчої наснаги, натхнення, сил та енергії для подальшої наукової діяльності.  
Нових Вам відкриттів та неперевершених наукових звершень!

Фотографії до матеріалу