• Адреса: Івано-Франківська обл., м.Болехів, вул.Замкова,14

  • Контакти: 099 341 45 55
    plhc@ukr.net

Яка гора приховує в собі таємничу точку, з якої починається створення карт України?

Яка гора приховує в собі таємничу точку, з якої починається створення карт України?

  • 9-10-2024, 09:37
  • Новини
Відгадавши, ти на крок наблизишся до розкриття секретів геодезії!
 
Студенти груп II та III курсів спеціальності Геодезія та землеустрій разом зі своїми наставниками здійснили дивовижну подорож до глибин Українських Карпат. Цього разу було підкорено гору Високий Верх.   Гора, і справді, неймовірна та пов'язує із собою безліч легенд. Однією із яких є історія про славного Олексу Довбуша, який підписався на одному з каменів, чим наділив його могутньою силою. З вершини гори можна спостерігати неймовірні краєвиди практично усіх Бескид!
Та що цікавить землевпорядників, окрім чудових краєвидів? Звичайно те, що пов'язує їх зі своєю професією. На вершині гори розташований один із тригонометричних пунктів геодезичної мережі України, що дозволяє створювати топографічні карти різних масштабів.
Сповнені неймовірними емоціями, по дорозі додому, студенти відвідали ще одну історичну пам'ятку - "Урочище Святослава". Це саме те місце, де близько тисячу років назад, ще за часів Київської Русі, у підніжжі українських гір, поміж населеними пунктами Сколе та Гребенів поліг син славного князя Володимира Великого - Святослав. На місці його смерті споруджено меморіальний комплекс з курганом, скульптурами, барельєфами та символічним ложем з князем. Усе це об’єднує великий 18-метровий бетонний хрест. За місцевим звичаєм кожен, хто покладе на могилу зелену гілочку, вшанує пам'ять славного князя.
Подорожуйте, цікавтеся українською історією, відвідуйте неймовірні місця - це найкращий спосіб збагатити свій фізичний та духовний стан!!!

Фотографії до матеріалу