• Адреса: Івано-Франківська обл., м.Болехів, вул.Замкова,14

  • Контакти: 099 341 45 55
    plhc@ukr.net

Відродження  Лісової освіти в Болехові

Відродження Лісової освіти в Болехові

  • 16-03-2021, 19:00
  • Новини
Серед мальовничої природи,   у славетному місті Болехові в червні  2013 року на території Прикарпатського лісогосподарського коледжу (тепер Прикарпатський фаховий коледж лісового господарства та туризму) відбулася знаменна подія,   відкриття та освячення меморіальної дошки професору, академiку Лiсiвничої академiї наук України, доктору сiльськогосподарських наук, видатному українському вченому в галузi лiсiвництва, лiсової таксацiї, екологiї, заслуженому дiячу науки i технiки України Ярославу Олександровичу Сабану.
Ярослав Олександрович Сабан виправдано посідає одне з чільних місць серед провідних науковців-лісівників ХХ століття. Його життя – це шлях пошуків та внесків, здобутків у збагаченні науки. Він мав неабияку властивість гуртувати біля себе людей рідних йому по духові, людей, які розуміли його і яким Ярослав Олександрович міг передати те, що мав, те, що відчував. Він став науковцем-викладачем, щоб ділитися з небайдужими своїми знаннями.
Ярослав Олександрович народився 13 березня 1925 р. у м. Болехові. Вчився в Болехівській середній школі, а у роки війни – в державній Лісовій школі Болехова. Восени 1946 р. став студентом лісогосподарського факультету Львівської політехніки.
 Я.О.Сабан – автор більше ніж 250 наукових праць лісівничо-екологічного і лісотаксаційного спрямування.
Свято урочисто відкривав учень професора Сабана, доктор біологічних наук, академік Лісівничої академії наук України, директор коледжу Ю.І.ЧерневийЮрій Іванович провів короткий екскурс до історії витоків створення навчального закладу, і вагомий внесок у його відновлення та розвиток професора Я.О.Сабана.  
Право відкрити меморіальну дошку було надано сину професора Я. Сабана Юрієві Ярославовичу, народному депутатові І та ІІ скликань, голові Івано-Франківської обласної Ради 1992-1998 років Степанові Васильовичу Волковецькому, колишньому учневі професора Сабана, доктору біологічних наук, академіку Лісівничої академії наук України, директорові коледжу Юрієві Івановичу Черневому. Пам’ятну дошку освятив отець-декан Дмитро Павлик.
В Прикарпатському фаховому коледжі лісового господарства та туризму  до Ярослава Олександровича Сабана особливе ставлення. Його мрія збулася. І сьогодні він з радістю і надією дивиться в очі молодих юнаків і дівчат, для яких є натхненником і прикладом у професійному зростанні.

Фотографії до матеріалу